‘Ontwerp en produceer binnen tijd en budget nieuwe armaturen die volledig aansluiten bij de door ons gewenste vormgeving en onze hoge standaarden.’
Dit was een jaar geleden in het kort de (uit)vraag van de Gemeente Den Haag voor nieuwe Residentie Armaturen. De Gemeente wilde met hoge standaarden revolutionair zijn en ‘bakens’ verzetten. Dat de lat daarbij bijzonder hoog lag dat paste ons wel. Maar wat ons nog meer paste, was de gedachte en de wens om de grenzen die wij vandaag de dag met elkaar hebben te verleggen op het gebied van levensduur, gelijkmatigheid, UGR en duurzaamheid.
De vraag ging dus om een ‘familie’ van nieuwe armaturen en concepten binnen 18 maanden volledig te ontwikkelen en vervolgens in relatief grote aantallen en configuraties te produceren.
Wij hadden de ambitie te komen met het allerbeste voorstel om hiermee de opdracht te ontvangen. Het belangrijkste argument was dat het voor ons team goed is om met regelmaat flink uitgedaagd te worden. Eens behoorlijk buiten alle bestaande ‘grenzen’ te gaan. Daar word je met elkaar pas écht beter van, en het werkt voor een team enorm samenbindend. Onze mensen halen uit dit soort projecten veel plezier en voldoening. Net zo lang met elkaar nadenken en brainstormen tot er iets ligt wat nog beter is dan gedacht en gevraagd. Nu we enige tijd onderweg zijn en de resultaten verrassend goed zijn weten we het met z’n allen: De aanpak van de Gemeente Den Haag en de betrokken adviseurs past ons als een ‘jas’.
Tijdens het ontwerpproces hebben wij ons flexibel en bijzonder open en transparant opgesteld. Niet alleen wat er op papier stond was leidend, maar meer nog de gedachte daarachter. Flexibel zijn betekent voor ons korte lijnen. Dit is mogelijk door het feit dat Maas & Hagoort en LUG allebei familiebedrijven zijn. Iedereen is benaderbaar en aanspreekbaar, van directie tot werkvloer. Maximaal betrokken. En door een stevige basis van vertrouwen konden ook prille technieken, nieuwe concepten en vertrouwelijke en nog niet gepatenteerde oplossingen worden gedeeld. Zo kom je met elkaar pas echt ver…
Gedurende het hele proces werken wij op basis van de ‘agile’ methode. Een manier van werken waarbij behendigheid voorop staat. Je bent er als organisatie van bewust dat omstandigheden veranderen, technieken voortschrijden en contexten wijzigen. Met elkaar speel je hier continu op in. Klanttevredenheid staat voorop. Agile kenmerkt zich door korte sprints (iteraties). Aan het einde van elke korte sprint, die twee tot vier weken duurt, wordt er iets opgeleverd zoals een design, deeloplossing of prototype. Hierop geeft de opdrachtgever feedback en wordt het product door het projectteam aangepast. Telkens wordt het beter.
Vanaf ‘nul’ intensief met de klant samenwerken, van ontwerp tot engineering. Dat is op zichzelf al bijzonder. Zo is er gekozen voor doorlopende toetsing van de kwaliteit en het ontwerp van het armatuur door tijdens het ontwikkelproces de gemeente actief te betrekken en om feedback te vragen.